Näin valmistaudut parturikäyntiin

Kysyimme partureilta, kuinka parturikäyntiin kannattaa valmistautua ja mitä pitää huomioida. Kokosimme ohjeet ja vinkit yhdeksi oppaaksi.

Ennen parturikäyntiä

1. Tarkasta, kuuluuko hiusten pesu parturillasi hintaan. Jos haluat, ettei hiuksiasi pestä parturissa, pese ne itse juuri ennen käyntiä.

2. Mieti, mitä haluat ja kuinka kerrot sen parturille. Käytä mieluusti tarkkoja mittoja ja esimerkkikuvia. Vältä termejä kuten "vähän" tai "lyhyt". Pituuksia voi hyvin näyttää sormilla. Jos mielessäsi on tietty malli, on kätevä etsiä kännykkään valmiiksi muutamia esimerkkikuvia näytettäväksi.

Vaikka haluaisit vain säilyttää nykyisen mallisi, kannattaa silti miettiä, paljonko haluaisit, että hiustesi pituus on leikkauksen jälkeen. Jos esimerkiksi sivuilta leikataan koneella, pidä mielessä käytetty teränumero. Parturin on mahdotonta nähdä hiuksistasi täydellisesti, miltä ne ovat näyttäneet tietty aika sitten.

Hiuksista ei täydellisesti pysty näkemään, miltä ne ovat näyttäneet kuukausi sitten. Sen lisäksi, että hiukset kasvavat eri ihmisillä eri nopeutta, voi kasvunopeus vaihdella myös eri päänalueiden kesken. Sen takia edellistä mallia ei saa takaisin, jos jokaista hiusta lyhentää saman verran.

Leikatun mallin pysyvyyteen ei vaikuta pelkästään hiusten pituuden kasvu. Hiuksilla on tietty elinikä, tyypillisesti muutama vuosi, jonka jälkeen ne irtoavat. Samalla uusia hiuksia kasvaa jatkuvasti. Jos hiuksesi leikataan tarkasti tiettyyn pituuteen, niin hiusten raja alkaa välittömästi vähitellen hävitä, koska pituuteen leikattuja hiuksia tippuu pois ja uusia lyhyempiä hiuksia kasvaa tilalle. Keskimäärin muutaman vuoden jälkeen leikkauksesta siitä ole enää jälkeäkään nähtävissä. Silloin kaikki viime leikkauksessa leikatut hiukset ovat jo pudonneet pois. Parturikäyntien väli ei tietysti ole näin pitkä, mutta mallin rapistuminen alkaa heti ja etenee tasaisesti.Kun mietit itsellesi uutta hiusmallia ja googlaat esimerkkikuvia, tiedosta oma hiuslaatusi ja kallonmuotosi ja niiden luomat realiteetit.

3. Jos haluat uudistaa tyyliäsi tai kaipaat parturilta ideoita, muista varata tarpeeksi pitkä aika. Parturien tarjoamat lyhimmät ajat on yleensä aikataulutettu riittämään nykyisen mallin ylläpitämiseen ilman sen pidempää konsultaatiota. Parturit auttavat mielellään, jos olet epävarma, minkä pituisen ajan tarvitset. Myös hinta kannattaa varmistaa etukäteen.

4. Älä mene parturiin kipeänä, jos tautisi on tarttuva.

5. Korkeakauluksinen paita tai huppari on huono vaatevalinta parturiin. Niskaliinan ja kapan asettaminen on hankalaa, jos paita on tiellä, ja pikkukarvoja menee ja jää helposti kaulukseen tai huppuun.

Sivulle kammatut vaaleat miehen hiukset

Parturissa

1. Tärkeintä on mennä ajoissa paikalle, ja ylipäänsä mennä varattuna aikana paikalle. Oharit tai reilu myöhästyminen on pahin moka, jonka parturikäynnillä voit tehdä.

2. Suurimmalle osalle parturin käyttämät tuotteet eivät aiheuta ongelmia, mutta muista aina mainita asiasta, jos tiedät olevasi jollekin pesu- tai muotoiluaineelle allerginen.

3. Jos sinun täytyy keritä parturista pois tiettyyn aikaan, tai muuten vaan haluat nopeaa palvelua, muista aina mainita se heti aluksi. Leikkausta on ikävä alkaa kiirehtiä loppuun siinä vaiheessa, kun asiakkaalla olisi jo kova hoppu lähteä.

4. Kannattaa mainita parturille, jos päässäsi on esimerkiksi kohollaan olevia luomia tai syntymämerkkejä, ettei parturi vahingossa tökkää niihin kammalla.

5. Pienet lapset kannattaa tuoda ensimmäisille parturikäynneille hyvissä ajoin, niin että lapsi kerkiää tottua paikkaan ja näkee rauhassa edellisen asiakkaan leikkauksesta, mitä tuleman pitää.

Parrakas mies sotkuisen kampauksen kanssa

Vakiokysymykset

Partureilla on tietyt vakiokysymykset, jotka lähes aina kysytään.

- Kuinka pulisongit muotoillaan?

Tavallisia vaihtoehtoja ovat suora tai viisto raja. Myös korkeus on makuasia. Jos sinulla ei ole mielipidettä, voit aina jättää asian parturin harkinnan varaan. Parrakkaalle tietysti annetaan pulisonkien liittyä partaan.

- Niskan rajaus?

Niskahiuksiin voi tehdä joko selvän tai häivytetyn rajan. Häivytetty sopii, jos niska on muuten leikattu koneella lyhyeksi. Häivytetty raja säilyy hieman pidempään siistin näköisenä. Myös tämä on makuasia, ja voit hyvin jättää asian parturin päätettäväksi, jos sinulla ei ole asiasta mielipidettä.

- Monenko millin terällä?

Jos sivut tai koko pää leikataan koneella, kannattaa pitää käytetyn terän numero mielessä, jotta osaat kertoa sen parturille seuraavalla käyntikerralla. Terän numero tarkoittaa sen jättämää hiuksen pituutta milleissä. Teriä ei tyypillisesti ole millin välein, vaan esim. 6, 9, 12, ja niin edelleen.

- Kauanko viime käynnistä?

Parturi kysyy usein kauanko viime parturikäynnistä on kulunut. Parturin tarkoituksena on koittaa arvioida, miten pitkät hiukset ovat suunnilleen olleet viime leikkauksen jäljiltä, vaikkei täydellistä tietoa näin voikaan saada. Normaalisti suositeltu parturikäyntien väli on 4-5 viikkoa, jos (lyhyen) mallin haluaa pitää siistinä. Selvästi pitemmän tauon jälkeen hiusten leikkaaminen vanhaan malliin on jo työläämpää ja voi vaatia enemmän aikaa. Käyntisi hinta ei kuitenkaan riipu vastauksestasi, vaan todellisesta työmäärästä - ei siis ole syytä kaunistella vastausta. Jos edellisestä käynnistä on kulunut jo kauemmin, ei siinä tietysti ole mitään hävettävää.

- Paljonko otetaan?

Aina kun hiuksia lyhennetään, parturi tietysti haluaa tietää, paljonko sinä haluat, että niitä lyhennetään. Älä sano "vähän". Paras on näyttää sormilla pituus, tai suoraan hiuksista kohta. Parturi myös usein näyttää hiuksistasi kohtaa ja varmistaa sopivan pituuden ennen aloittamista.

- Miten laitat hiuksesi normaalisti?

Parturia kiinnostaa miten olet tottunut pitämään hiuksiasi ja mitä muotoilutuotteita käytät, jos mitään. Nämä tiedot auttavat parturia leikkaamaan hiukset niin, että saat ne itse laitettua hyvin tottumallasi tavalla.

Parturitermejä

Koneleikkaus tarkoittaa leikkausta, jossa käytetään vain konetta, ei saksia. Haluttuna lopputuloksena on usein siilitukka.

Siistiminen tarkoittaa olemassa olevan mallin freesausta, eli sitä, että mallia ei muuteta tai hiuksia kokonaisvaltaisesti leikata. Esimerkiksi vain hiusrajat huolitellaan. Jos edellisestä parturikäynnistäsi on jo mennyt noin kuukausi, siistiminen ei ehkä ole se, mitä haluat. Siistimiseen voi myös kuulua hiusten ohennus.

Mallinmuutos tarkoittaa sanan mukaisesti sitä, että hiusten mallia muutetaan kokonaan uuteen tyyliin. Tyypillisin esimerkki on pitkien hiuksien leikkaus lyhyeen malliin. Parturointi voidaan tulkita mallin muutokseksi, jos edellisestä käynnistä on jo useampi kuukausi ja edellisestä mallista on selvästi kasvettu ulos. Joidenkin parturien hinnastossa mallinmuutos tarkoittaa lähinnä normaalia pitempikestoista leikkaustyötä. Jos hinta tai tarvittava aika arveluttaa, aina kannattaa kysyä etukäteen.


Artikkeli perustuu partureiden vinkkeihin. Kiitos: